Barcelona

Spaniens näst största stad är Barcelona, som har kommit att bli en populär plats där många vill tillbringa sin semester. Barcelona ligger egentligen i Katalonien som är en region som har ett självstyre, men staden brukar räknas till Spanien eftersom regionen ligger där. Barcelona är känt för många saker – dels för sina många kullar och berg, den stora kyrkan och för sitt berömda fotbollslag FC Barcelona. Det bor nära två miljoner människor i staden och varje år kommer miljontals turister dit, så man kan verkligen säga att Barcelona är en välbesökt stad.

Arkitekturen i Barcelona

I Barcelona är den speciella arkitekturen något som väcker stor uppmärksamhet. Ett särskilt populärt byggnadsverk är Sagrada Familia, som är namnet på den enorma kyrkan som arkitekten Gaudi har skapat. Kyrkan har många torn som sticker upp och ger byggnaden sitt karaktäristiska utseende. Sagrada Familia började byggas 1882 men är ännu inte färdigbyggd på grund av att pengarna tog slut. Boende i staden och arkitekter runtom i världen har diskuterat huruvida man ska försöka färdigställa kyrkan, eller om man ska låta den vara som den är. alger kan vara framtidens husfasadmaterial men förmodligen kommer man fortsätta använda cement om byggnationen fortsätter, eftersom det var ett material som Gaudi tyckte om.

100 år med Gaudi

Förutom att titta på arkitekturen i Barcelona kan man även ägna sig åt många andra aktiviteter. Runt om denna stad finns hela 68 olika parker som det går att promenera i och kanske slå sig ner för att ha en picknick. Arkitekten Gaudi har haft sitt finger med i spelet även här eftersom han har formgett Park Güell som har blivit utnämnt till ett världsarv av Unesco. I denna park kan du även besöka Gaudis gamla bostad eftersom han bodde i ett hus här. Park Güell är en populär turistattraktion där det går att tillbringa en hel dag, om man vill.