Marocko

Weekendresor behöver inte bara gå till kända storstäder, och de behöver inte bara innehålla shopping och turistande – de kan också innehålla sol och bad. Många flygbolag har sedan några år tillbaka direkta flyglinjer till Marrakech och Agadir, två städer i Marocko. Läs mer på expressen.se.

Marocko ligger i nordvästra Afrika, och har kust mot Atlanten. Det har en rik historia där folkslag som invandrat från alla väderstreck har påverkat landets kultur, framförallt berber, judar och araber. Även spansk och fransk kultur har haft stort inflytande, och franska och spanska är två av språken som talas i landet idag, tillsammans med de officiella språken arabiska och berber. Landets huvudstad är Rabat, och den största staden i landet är Casablanca, men även de något mindre städerna har mycket att erbjuda en besökare på långweekend. Läs mer om Marocko på wikipedia.

I Marrakech kan du uppleva både lyx och det genuina Marocko. För den som föredrar det senare passar det att välja att bo i en riad under sin vistelse i staden. En riad är ett traditionellt flerfamiljshus som gjorts om till boende för besökare, och de ligger i den historiska delen av Marrakech, mitt i stadens liv och rörelse. Det kan dock vara viktigt att tänka på vissa säkerhetsaspekter, som att riaden ligger till så att en taxi kan köra ända fram till dörren, och att de som äger byggnaden är inblandade i uthyrningsverksamheten.Marocco

Om man föredrar lyx kan man söka sig lite utanför staden, till de mindre, lyxigare områdena som byggts upp där. Där kan man bo i svala paviljonger med tillhörande pool i en olivlund, och njuta av spabehandlingar.

Marrakech erbjuder allt man vill ha under en stadsweekend: shopping, god mat och kultur. För sol och bad kan man istället åka till Agadir. På resorten Paradis Plage i Agadir kan du, förutom att sola och bada, surfa, gå på yogaklasser och ta strandpromenader. En halvtimme ifrån stranden ligger Atlasbergen, som passar utmärkt för en dagsutflykt. Här kan du uppleva en naturnära weekend.

Men man behöver inte välja det ena eller det andra. En ny motorväg mellan de två städerna gör att man enkelt kan ta sig mellan dem, och på så sätt dela upp sin weekend mellan stad och natur. Det bästa av två världar.