Polen

Man behöver inte åka långt för att uppleva en händelserik weekendresa med kända turistmål, god mat och shopping. Det tar bara drygt en och en halv timme att flyga från Stockholm till Warszawa, huvudstaden i Polen, ett land som har mycket att erbjuda.

Warszawa är en stad rik på både modern och äldre historia. Staden har till exempel ett gammalt kvarter med ett mysigt stortorg och vackra byggnader. Stortorget heter Rynek Starego Miasta och har ett stort antal uteserveringar, barer och små butiker. Det gamla kvarteret är egentligen inte så gammalt – det revs ner helt under andra världskriget och byggdes sedan upp igen i exakt samma form efter kriget, under 1950- och -60-talen. I Warszawa bör man också besöka ghettot, där drygt 400 000 judar förvarades under kriget. Det drivs numera av Museum of the History of Polish Jews. Läs mer om Polen under andra världskriget på wikipedia.

Warszawas största park heter Lazienki Krolewskie. Där kan man bland annat åka gondol, se den vackra amfiteatern i parken och äta god mat i Belveder-palatset. För den shoppingintresserade finns Zlote Tarasy, en av de nyare galleriorna i Warszawa, som erbjuder något för alla. När det sedan är dags att fylla på energi på en middagsrestaurang kan besökare i Warszawa välja mellan högklassigt och lite dyrare, som U Fukiera där bland andra Jacques Chirac och Claudia Schiffer ätit, och billigt, mättande och klassiskt polskt, som på Folk Gospode där man serverar surkål, ryska piroger, korvar, polsk vodka och öl.Polen2

Något annat som kan locka till de polska storstäderna är billiga plastikoperationer. Allt fler svenskar väljer att åka till Polen för att göra plastikkirurgiska ingrepp, men en svårighet är att det inte går att kontrollera klinikerna innan ett besök på samma sätt som i Sverige. Det är viktigt att man anlitar en seriös plastikkirurg för sitt ingrepp, och man bör överväga noga innan man åker till Polen för att göra billiga ingrepp. Så är du intresserad av att göra exempelvis en fettsugning ska du kolla in denna aktör på marknaden.

Andra städer som är värda en weekendresa i Polen är Krakow och Gdansk. Krakow är Polens före detta huvudstad, och har en unik arkitektur där medeltida byggnader blandas med venetianska palats. I Krakow kan du hitta hantverk till ett bra pris i tyghallarna, äta på kosherrestauranger i den judiska stadsdelen och besöka Mariakyrkan i Krakows gamla stad. Du kan också besöka ett tyngre turistmål, för precis som i Warszawa finns det i Krakow spår efter andra världskriget: muséet Auschwitz-Birkenau, där över 1,1 miljoner människor mördades.

I Gdansk kan du också uppleva historia, från Hansabyggnaderna vid floden till Leninvarvet, där grunden lades för kommunismens fall i Polen. Men staden erbjuder också mysiga caféer, vackra parker och arkitektur och strandpromenader.