Rom

Vacker, hektisk och alldeles, alldeles underbar. Rom är staden som aldrig verkar bli omodern, trots sin nästan 3000-åriga historia! Med sevärdheter som Colosseum, Fontana di Trevi och påvens autonoma stad Vatikanstaten, är det få städer i världen som kan mäta sig med Roms rika historia och kulturarv. Ända sedan staden grundades på 800-talet har staden haft varit en betydande plats. Imperium har stått och fallit och i Rom finns många lämningar som vittnar om dessa tider. För den sportintresserade kan Rom stoltsera med två fotbollslag i högsta ligan, Roma och Lazio. Att besöka ett derby mellan dessa två sägs vara en upplevelse utöver det vanliga.

Kulturhistoria, shopping och mat

Rom kallas med rätta för den eviga staden och här finns spår av historien överallt. Dessvärre har inte alla lämningar skonats från tidens gång eller vandalism. Nyligen uppmärksammades det exempelvis i media att en skulptur av Bernini har vandaliserats i Rom. Skulpturen var från 1667 och bär namnet “Elefant och Obelisk”. Vandalerna hade enligt polisen brutit av ena benet på skulpturen. I Rom kan du även ägna dig och förstklassig shopping i områden som Via del Corso eller det lyxigare Via Cola di Reinzo. Maten i Rom är även den fantastisk och här finns många härliga matmarknader. Ett hett tips är det relativt nyöppnade matvaruhuset “Eataly” som rymmer butiker, barer och restauranger på tre plan.

Det perfekta weekendresmålet

I Rom kan du fylla ditt kulturella kapital med råge, samtidigt som du äter och dricker som en kung! I Italiens huvudstad finns allt du kan önska i mat och shoppingväg. Bästa tiden att åka hit är under vår och höst, under sommarmånaderna kan det bli väldigt hett och staden svämmar över av besökare. Rom är det perfekta weekendresmålet och är man flexibel med datumen går det ofta att hitta bra priser på flyg från Sverige. Staden är dessutom en perfekt första destination för en rundresa i södra Italien. Varför inte kombinera ditt besök här med några dagar på närliggande ön Sicilien?