Skottland

Skottland har mycket att erbjuda weekendresenären. Det är ett land som kanske framförallt är känt för sin vilda och vackra natur, och många reser till Skottland för att helt enkelt vandra bland kullar och hedar. Ett bra resmål för en weekendreda fylld med vandringar är staden Fort William, som kallar sig ”Storbritanniens friluftshuvudstad”. Fort William ligger nordväst om Glasgow, och ligger intill både sjö (Loch Linnhes) och berg (Ben Nevis). Från staden kan man sedan göra dagsutflykter och återvända till ”basen” om kvällarna. Man kan också välja att vandra den populära vandringsrutten mellan Fort William och Inverness som kallas West Highland Way och Great Glen Way, som är femton mil lång.

Skottland är också känt för sin whisky, kanske för att de tar den på så stort allvar. Det står stadgat i brittisk lag vilka krav en whisky ska uppfylla för att få kallas ”skotsk whisky”. Bland annat måste whiskyn ha mognat på ekfat i minst tre år, ha en alkoholhalt på minst 40 % och ha lagrats på tullens lager i Skottland. Whiskyprovningsresor är därför en annan sak som lockar många weekendresenärer till landet. En av de mest kända regionerna där skotsk whisky tillverkas, med åtta aktiva destillerier, är ön Islay. Om du vill få ut det mesta av din whiskyprovningsresa kan du därför åka båt mellan öarna Arran, Kintyre och Islay. Men du behöver inte åka hela vägen till Skottland för att köpa whisky av hög kvalitet.Skottland 11

En gren av den skotska turistnäringen som tillkommit på senare år är Harry Potter-turismen, eftersom filmerna delvis spelades in där. Bland annat ligger slottet som figurerade som Hogwarts i Skottland, och Hogwartsexpressen åkte över Glennfinnviadukten på väg till trollkarlsskolan. Även byn Glencoe har varit bakgrund för flera scener i filmerna. Detta har flera resebyråer i Skottland tagit vara på, och erbjuder rundturer i Harry Potters fotspår. Den som vill kan åka med loket som drog Harry Potter och hans vänner till skolan, och besöka hertigen av Northumberlands ägor, där skolan befinner sig. Man får dock vara beredd på visst hysch-hysch: filmbolaget tillåter inte att de olika nyblivna turistattraktionerna använder sig av namn eller souvenirer som har koppling till filmen. De dedikerade fansen känner dock igen sig ändå.